A FIV-es, FeLV-es cicák tipikus macskabetegségei

Köszönöm szépen Dr. Szilasi Anna Doktornőnek, hogy lektorálta az írásomat. Kérdezhettek Tőle nyugodtan: dr.szilasi.anna@univet.hu

MINT TUDJÁTOK, SAJNOS SOK ÁLLATORVOS ALTATJA EL A FELV+, VAGY FIV+ cicákat, CSAK AZÉRT, MERT EGY TESZT POZITÍVAT MUTAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY milyen állapotban vannak, – már a tény is elég sokszor. SZEGÉNY GAZDI, HA BEÍRJA A GOOGLE keresőbe ezt a két varázsszót, kitör a pánik, amikor kiderül, hogy pozitív tesztes a cica. Rosszabb esetben azonnal altatás, jobb esetben kétségbeesetten próbál gazdit találni neki, vagy ideiglenes befogadót, és miután nem talál, el akarja azonnal elaltatni a cicát. Pedig ezek a cicák még évekig élhetnek MEGFELELŐ SZERETETTEL, ODAFIGYELÉSSEL ÉS ÁLLATORVOSI ELLÁTÁSSAL, szinten tarthatóak. Olyan ez, mint a magas vérnyomás. Nem altatunk el valakit azért, mert magas a vérnyomása, hanem gyógyszerekkel szinten tartjuk.

NEM VAGYOK ÁLLATORVOS, NEM IS LESZEK AZ, ezek csak javaslatok, ötletek, de átnézte állatorvos. Csak azért írtam le, hogy segítsek és hogy mik lehetnek a tipikus hibák. Minden egyes esetben érdemes átbeszélni az állatorvosoddal az itteni teendőket és kezeléseket, megadhatjátok állatorvosnak is a számom, és el tudjuk mondani élő példákkal, hogy miket tapasztaltunk. Havhattok a 0620-562- 7449-es számon, vagy írhattok az oldalnak privát üzenetet, vagy a catrescueandsanctuary@gmail.com-ra.

MEGTÖRTÉNT ESET:

Egy nőnek a teraszára tévedt egy vemhes nőstény cica. Etette, beszélt hozzá, eleinte vad volt, ivartalaníttatni akarta, így tőlünk a csapda miatt kért segítséget. Elvitte a csapdánkat, de nem volt rá szüksége, mert annyira megszerette és megszelidítette már a cicát, hogy simán be tudta csalni a hordóba és rácsukta az ajtót. Videókat és képeket is küldött a cicáról, akinek nagyon aranyos feje volt, nem volt különösebben rossz állapotban, terhes vemhes volt, de egy átlagos kóbor macska kinézetét mutatta. Elvitte a mi egyik állatorvosunkhoz ivartalaníttatni, úgy volt, hogy én lábadoztatom a cicát, de nem akarta kifizetni erre a napi 5000 forintos díjat, és a cica megszerette őt, így kölcsönadtam neki egy ketrecet és azt javasoltam, hogy a teraszán lábadoztassa. Idő előtt még alvós állapotban kikérte az állatorvosomtól, aki nem szólt és elvitte a sajátjához a macskát, aki csinált egy gyorstesztet neki, FeLV FeLV-pozitív lett és azonnal ott rögtön lealtatta neki. Én délután írtam neki, hogy mi a helyzet, hogy van a cica, mondta, hogy már halott és zokogott, hogy neki elmondta az állatorvosa, hogy milyen esélyei vannak ennek a cicának, teljes döbbenet volt. És rengeteg ilyen eset volt. Annyi volt a cicának a bűne, hogy a teraszára tévedt, és megszelidült. Mert ivartalan leukos magányos cicaként nem valószínű, hogy bárkit is megfertőzött volna.

MÁSIK ESET:

Egy gazdis nőnek volt egy leukos cicája. Mivel az Állatorvostudományi Egyetemet nagyra tartotta, bevitte a szeretett FeLV-es cicáját, akinek nem volt semmi baja, de kért egy nagy rutin vérképet és azt szerette volna tudni, hogy MIT JAVASOLNAK, a szokásos Vetri Dmg-s immunerősítésen kívül még mit tehet a leukos cicájáért, hogy nehogy “kitörjön rajta a leuko”. Az orvos ott a helyszínen rábeszélte, hogy a teljesen egészségesnek tűnő, abszolút tünetmentes cicáját altassa le és ő eleget tett a kérésnek, mivel az orvos mondta. Nem azt tette mint mit annyiszor, hogy hitetlenkedve nézünk az orvosra, hogy tényleg? És átvisszük máshova a cicát. HITT NEKI. És utána zokogva felhívta a macskamentő barátnőjét, aki értesített engem, hogy mi történt. Most komolyan? Tényleg, itt tartunk?

A GAZDI SOKSZOR NEM TUDJA, HOGY VAN MEGOLDÁS, ÉS LEMOND A CICÁRÓL, MERT LEBESZÉLIK, HISZ AZ ORVOSNAK, mi azt mondjuk, higgy az orvosnak, kivéve ha leukós vagy fives a cicád, akkor azért mindent gyanakvással kezelj és sose feledd, akkor van ételeme, HA A CICA HARCOL. Harcoljunk együtt, segítsünk neki, hogy legyen esélye, hogy legyen értelme. Sokszor ezek a cicák annyira bújósak, annyira kedvesek, annyira sokat tudunk tőlük tanulni, mert harcolnak a végsőkig az életükért. És van, amikor nem sikerül, de van amikor igen, írunk majd egy külön posztot is esettanulmányokat, hogy mikor sikerült és mikor nem.

De most próbálom pontokba szedni a tipikus pozitív tesztes macskabetegségeket, és összeszedni a megküzdési stratégiákat, és leírni az elsősegélynyújtást súlyos esetekre (LEGALUL). Nem az állatorvos helyett van, ODA MINDIG EL KELL VINNI, de ha az orvosod altatni akar, mindenképpen érdemes egy-két kört futni előtte, másik rendelőt választani, ha úgy érzed nem próbált megtenni maradéktalanul mindent.

1. MI A FeLV/FIV:

A leukosis és a FIV is vírusos megbetegedés, amely a cica génállományába íródik be, ezért kiírthatatlan és gyógyíthatatlan. Mindkét vírus az IMMUNRENDSZERT TÁMADJA ÉS GYENGÍTI különböző stratégiákkal. Tehát lecsökkenti, vagy megszünteti az immunválaszt. A cicák tehát általában nem a FIV/FeLV-be, hanem a másodlagos fertőzésekbe vagy a daganatos megbetegedésre adott immunválasz hiányába halnak bele, amelyeket nem kezelnek emiatt az orvosok. Bizonyára mindannyian hallottuk már és láttuk, hogy legyintenek egyet az orvosok és azt mondják, hogy a FIV vagy a FeLV az oka. Az ilyen orvostól tartózkodjunk és ne higgyünk neki. Menjünk át másik rendelőbe. Mert nekik pont, hogy sokkal jobban szükségük van a kezelésre, törődésre, hatványozottabban, mint a többi cicának. Egy hozzáértő orvos próbálja kideríteni, mi a baj, hogy milyen fertőzés állhat a háttérben. Dr. Szilasi Anna videója az egyik legérthetőbb és legátfogóbb elemzése a témának:

RENDELŐK, AMELYEK KEZELNEK FIV-es/Felv-es betegeket. (A lista folyamatosan bővül, KOMMENTBEN küldjétek a rendelők nevét és ha nem mindegyik orvos gyógyítja, az orvos nevét is.)

  • Klapka Állategészségügyi Központ (Budakeszi)
  • Wladár Kisállatklinika (Budapest) – hétköznap délelőttönként – Dr. Wladár Zsófia
  • Városközponti Állatorvosi Rendelő (Érd)
  • A.H.O.K. – Állatorvosi Hematológiai és Onkológiai Központ (Budapest)
  • Supervet Állatorvosi Rendelő (Budapest)

2. KITÖRT RAJTA A LEUKOSIS VAGY A FIV

Tehát nem a leukoba, meg a fivbe hal bele, hanem a semmire nem reagáló macskanáthába, a csontvelő alulműködésbe (vérszegénység), a lymphomába, és a daganatba, stb. Olyan mintha az immunrendszer katonái egy teremben partyznának és kint háború dúl, de az immunrendszer nem csinál semmit, le van bénülva. Amikor azt mondja az orvosod, hogy azért lázas, azért fáj a szája, meg azért nem eszik, azért vérszegény, mert aktiválódott benne a FeLV, vagy a FIV vírus, AKKOR TUDD, HOGY NEM JÓ HELYEN JÁRSZ. Mindig ki lehet deríteni, hogy MI TÁMADTA MEG A CICA IMMUNRENDSZERÉT és hogy a vérszegénységnek melyik verziója áll fenn pl. EZEKET A BETEGSÉGEKET LEJJEBB RÉSZLETEZZÜK.

Ha ilyenkor NEM AKARJA KEZELNI AZ ORVOSOD, mert az mondja, kitört a vírus és vége, akkor próbáld meg elvinni a fenti felsorolásban lévő valamelyik rendelőbe. Ettől még nem kell megszakítani az orvosoddal a kapcsolatot, mert nem mindenki tökéletes és lehet hogy más típusú cicákat pedig zseniálisan kezel. Sajnos ez a FIV/FeLV témakör annyira speciális, hogy nekünk az a tapasztalatunk, hogy az állatorvosok 10%-a képes egyáltalán nekiállni.

3. VÉRKÉP AZONNAL, A MENTÉS NAPJÁN

Sajnos nem lehet találgatni és egy vérkép teljes körűen elmond mindent, olyan mint egy térkép. A makk egészségeseknek tűnőeknek is szükséges azonnal VÉRKÉP. És ha nem beteg, három-négy hét múlva újra vérkép, mert innen tudjuk, hogy milyen tendencia folyik a szervezetükben. Ha beteg, kábé 2-3 naponta (de ezt orvos mondja meg.

Ha szeretnénk kicsit többet tudni a dologról, hogy pl. a veséje beteg, vagy gyulladás van a szervezetében címszavakon túl, egyenként üssük be a google az összes vérkép szakszót, ami eltérést mutat. PL. HCT vérkép, HT vérkép, KREATININ vérkép, CREA vérkép – UGYANAZOK a jelek az emberi vérképnél is, úgyhogy érdemes végigolvasni, én is onnan tanultam meg.

4. DIAGNOSZTIKA FONTOSSÁGA

Tehát ezek a cicák sokszor a másodlagos fertőzésekbe szoktak belehalni, ezért nagyon fontos, hogy a különböző diagnosztikai eszközök használatára vegyük rá az állatorvosunkat, ha magától nem javasolja. Például ha náthás és nem múlik a náthája, akkor röntgen, stb. Kérdezzük meg, ha nem lenne pozitív tesztes a cica, milyen vizsgálatokat javasolna és azokat végeztessük el. Ugyanis sokszor a kezelés hiánya, és a negatív hozzáállás okozza ezeknek a cicáknak a halálát. Nagyon érzékenyek is erre és ha lemondtunk róla, azonnal megérzik és olyankor már nem sok esélyünk van, ha ő is lemond magáról. Viszont vannak köztük nagy harcosok, akik minden eredménytől függetlenül harcolnak, harcolnak, fantasztikus dolgokat tanítva ezzel nekünk. RÖNTGEN, ULTRAHANG, ORRVÁLADÉK TENYÉSZTÉS, BÉLSÁRVIZSGÁLAT, VIZELETVIZSGÁLAT, ENDOSZKÓP, stb. – ezek mind nem fölösleges vizsgálatok lentebb részletezzük, miért.

5. TÖBB IDEIG KELL ADNI AZ ANTIBIOTIKUMOT

Általában azt is el szokták rontani, hogy pozitív tesztes cica esetében általában több ideig kell adni az antibiotikumot bakteriális megbetegedés esetén, olyan 21 napig, és mindenki általában maximum 7 napig adja, pedig ha jól reagál a cica a kezelésre, mindenképpen tovább kell adni, mert visszaeshet.

6. OLTÁSOK

A pozitív tesztes cicákat érdemes beoltani Leukofeligennel, mert ártani nem árt és van olyan tapasztalat, hogy elmulasztotta nálunk pl. a hasmenést, macskanáthát. Mi nem javasoljuk a Purevax oltást, mert túl sok komponenst tartalmaz és nekünk pl. FIP-es, de van akinek leukos lett utána a cicája.

Dr. Paulina Anna szavaival élve:

“A leukózis elleni védőoltás a már fertőzött állatokban nem okoz problémát. Ez olyannyira így van, hogy a vakcinák használati útmutatója nemcsak fertőzésmentes, hanem már fertőzött cicáknak is kifejezetten ajánlja ezt a védőoltást. Arról folyik a vita még szakirodalomban, hogy ennek van-e haszna, vagy nincs, de abban biztos vagyok, hogy kárt nem okoz. A vakcina egyébként ellenanyag-termelést indukál a vírus ellen, így védi meg a szervezetet a vírus hatásától.”

FORRÁS: Az Állatorvos.net-en írja kommentben.

Ha parvos a cica vagy macskanáthás már és nem lehet oltani, mert nincs olyan állapotban, akkor a CANGLOB P (parvosra) vagy a CANGLOB DHLaPPi (a többire), ez egy olyan ellenszérum, ami azonnal beviszi az ellenanyagot a parvo ellen a P verzió, a macskanátha ellen a másik, igaz, kutyára van csak törzskönyvezve, de nekem orvos ajánlotta és mindkét esetben bejött.

Akita, aki 2,5 hónaposan esett át a parvón

11. NEHÉZLÉGZÉS, LÉGCSŐHURUT, vagy TÜDŐGYULLADÁS

Ha van orrváladék, mindenképpen mintát kell venni és tenyésztésre adni. Ezenkívül az orvos határozza meg, hogy milyen antibiotikumot javasol. Általában az amoxicilin/klavulánsav hatóanyagú kombinációt szokták adni mindig minden elsőre. Mindenképpen adni kell a Fluimucil por nyákoldót, vízhajtót vízben feloldva naponta 2x, a 100 grammosból 1/3-ot, de mindig újra fel kell oldani, mert elveszti a hatóanyagát, ha sokat áll vízben. Vagy Bisolvon injekció, az ugyanaz, csak állatosban, állatorvostól kell kérni.

HA A CICA NÁTHÁJA SEMMIRE SEM JAVUL, akkor az ún orrüregi lavagne-t kell alkalmazni, amit orrfeltöltésnek is hívnak. Ez azt jelenti, hogy a cica orrában sok barlangos üreg van és a megfelelő antibiotikum nem jut el oda. Először is, altatlásban mintát kell venni az orrüregből és elküldeni a tenyésztésre. De mivel ez minimum 5 nap, ezért még a mintavétel napján ki kell mosni fluimucilos oldattal a cica orrüregét, majd valamilyen antibiotikummal orrfeltöltést csinálni, amíg nem jön meg az eredmény, gentamicines vagy tobrexel feltöltést szoktak csinálni, utána pedig a megfelelő antibiotikummal, és ezt 5 naponta meg kell csinálni addig, amíg el nem múlik a nátha, általában 4-5 alkalom elég.

HA MACSKAHNÁTHÁS, akkor lyzin viral immunerősítés, és az orvos által felírt antibiotikum, de 21 napig minimum. És az “OLTÁSOK’ résznél említett Canglob injekció.

12. VÉRSZEGÉNYSÉG

Sok esetben nagyon fontos, hogy krónikus vagy akkut vérszegénységről van-e szó, azaz hirtelen esett-e le a hematokrit (ez a vörösvértestek %-os aránya a vérben) vagy már régóta alacsonyan van. Bizonyos FeLV-es, FIV-es cicák boldogan eléldegélnek 20-22-es hematokrittel, pedig 35 a normális, ilyenkor mindig azt kell figyelembe venni, hogy 3-4 naponta stagnál, vagy esik-e a ht. Ha esik, akkor tovább fog esni, szinte biztos, hogy vérátömlesztésre, vagy szteron/interferonra van szüksége. Mindig le kell szűrni vérparazitára a cicát, mert nagyon gyakran mycoplazmásak és az okozza a hematokritszám csökkenést, mivel a hiányos immunrendszer miatt sokszor megtámadják őket a paraziták, mivel a szervezetük folyamatosan küzd a FeLV és a FIV vírus ellen, nem tudnak egyszerre a paraziták, a fertőzések és a vírus ellen is küzdeni, ezért kell nekik segítenünk.

Mycoplazmára azonnal le kell erre szűrni, de mivel 4-5 nap mire megjön az eredmény, gyanú esetén mi mindig elkezdjük adni a doxicyklint, mert ha az, mire megjön az eredmény, meghal a cica. És max öt nap után elhagyható, ha negatív, de nekünk eddig még mindig pozitív volt, amikor kértük ezt a vizsgálatot.

Vérszegénység esetén vagy az Omega Virbagen Interferon használ vagy a szteroid, de ezek egymással ellentétes hatásúak, tehát egyszerre sosem szabad adni. Omega Virbagen Interferon helyett van aki a Zylexist ajánlja, mi egyszer adtuk, akkor nem használt és ezért nincs tapasztalatunk ezzel. Vérkenet elemzés esetén lehet megmondani, olyan laborban kell nézetni a vérképet, ahol van VÉRKENET ELEMZÉS, erre rá lehet kérdezni. Hogy mikor kell interferon és mikor szteroid, bővebben: SZTEROID VAGYSZTEROID VAGYSZTEROID VAGYSZTEROID VAGYSZTEROID VAGY INTERFERON?

Ha 14 alá esett a hematokrit, általában vérátömlesztést szoktak javasolni az orvosok. Ha azt javasolja az orvosod, hogy szerinte értelmetlen, akkor váltsál orvost, mert sosem értelmetlen és mindig érdemes megpróbálni, ugyanis nem lehet előre tudni az eredményt. A vérátömlesztés időnyerés, pár hét alatt a szervezet elhasználja a kapott vért, azért mindenképpen arra kellene rábírni a szervezetet, hogy magától termeljen vörösvértesteket.

Vérszegénységtől sápadt íny és orr – Forrás: International Cat Care

Ezt ha IMMUNMODULÁLT IMMUNMEDIÁLT HEMOLITIKUS ANÉMIÁJA van, azaz a saját szervezete elpusztítja a saját vörösvértestjei az autoimmun betegségekhez hasonlóan, akkor szteroidot kell adni, ha pedig nem olyan a vérképe, akkor az Omega Virbagen Interferont, mert a vérátömlesztés sosem elég, az csak egy segítség, de hosszútávon arra kell rábírni a cicát, hogy a saját szervezete állítsa helyre az egyensúlyt.

MINDEN VÉRÁTÖMLESZTÉSNÉL ÉS VÉRSZEGÉNYSÉGNÉL szoktam adni B VITAMINT, FOLSAVAT és VASAT. Az elején injekcióban kérem az orvost hogy adja be, és utána, amíg helyre nem áll a vérkép, akkor szájon át az Amino B Plexet.

  • (ha enyhe) Amino B Plex-et kétszer (ha enyhe)
  • (ha erős) Neovit B inj, Catosal inj, Neo Ferro Folgamma 1 tabl. naponta
  • ARANESP injekció 10 mikrogramm, ez a darbepoetin alfa nevű hatóanyagot tartalmazza, amely egy eritropoetin nevű hormon,
  • Quamatel v Pantaprazol gyomorvédő
  • Étvágygerjesztő: Mirzaten 10 mg, 1/4 két – háromnaponta

Vérátömlesztést csinálnak ha sürgős aznap azonnal a Városközponti Érdi Rendelőben és az Egyetemen, és időpontra Klapkában, az A.H.OK.-ban is. Minden esetben fel kell hívni a rendelőt, és megkérdezni.

13. BÉLGYULLADÁS

Ez is nagyon gyakori, a nagyon nehezen el nem múló hasmenés. Tenyésztést kell csinálni, hogy nem parazita vagy baktérium okozza-e, valamint bakteriológiát is, hogy nem-e az, parazitológiai vizsgálatot, felszíndúsítást, hogy nem parazita áll-e a háttérben. Quamatel gyomorvédőt kell adni és napi fél deci kaukázusi kefírt meg kell itatni a cicával, mert az az, ami helyrehozza bélflóráját.

Ha sötét a székletbélsár, valószínűleg véres a hasmenés, ilyenkor K1 vitamint kell adni, TILOS A PROBIOTIKUM, mert átszűrődhet a bél falán a jó baktérium is, és bekerülve a véráramba szepszist okozhat, fél napig célszerű koplaltatni a cicát, az infuzió is segít ilyenkor és nálunk ezesetben is a kaukázius kefír vált be. Emellett ellenőrizni kell vérlabor vizsgálattal, hogy nem súlyos fokú-e a vérvesztés. Állatorvosi javaslatra még a Synolux vagy Klion tablettákat is szokták javasolni, de ezeket javasolt csak tenyésztés után adni, mivel antibiotikumok.

14. SZÁJFEKÉLY

HÁROM FÉLE VERZIÓJA VAN:

  • FORL (amikor a fogak és foggyökér van begyulladva)
  • STOMATITIS (amikor hátul az állkapocsnál, ahol nyitja a cica a száját, van begyulladva – általában a calicivírus okozza)
  • GINGVITIS (amikor a nyelvén van egy fekély)

Amit mindegyikre adni kell az a gyomorvédő tabletta (Quamatel vagy Pantaprazol) és a STOMODINE gél. Mivel a gyomor ilyenkor savas anyagot termel és az rontja a fogak állapotát. Ezenkívül még szájfertőtlenítés szempontjából az OXYFRESH oldat nagyon jó, mert azzal tudjuk fertőtleníteni az ivóvizet.

RÉSZLETEZEM:

FORL: Mindenképpen minél több fogát ki kell húzni a cicának, mert előbb-utóbb mindegyik foga FORL-os lesz, és be fog gyulladni a szája többi része is, tehát jobb minél előbb kihúzni az összes fogát. Az állapotot fogászati röntgen vizsgálattal lehet megállapítani és igazolni. Szoktak rá adni gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót, a Meloxidylt, de csak akkor ha nem vesebeteg, ha vesebeteg, az Onsiort lehet csak és antibiotikumot is (synolux, stomorgyl), de ezek nem mulasztják el a problémát, csak a foghúzás, mivel a fogon folyamatosan megtelepszenek a baktériumok és a pozitív tesztes cica immunrendszere nem tud leuko felv és fiv vírus ellen egyszerre és a fogakon lévő baktériumok ellen is védekezni, ezért romlanak le olyan gyorsan, amikor valamelyik foga begyullad a cicának. (Ez a legjobb leírása.)

STOMATITIS: Ez általában tipikus FIV-es betegség, és jellemzően semmilyen antibiotikumra nem szokott javulni, és semmilyen gyulladáscsökkentőre, mégis tapaztala szerint a Synolux jó általában erre is, de 21 napig kell adni minimum a maximális dózisban.

A STOMATITIS KÉTFÉLE módon tud javulni, szteroidra, vagy Omega Virbagen Interferonra. Ehhez vérkenet elemzést elemzést kell csináltatni (itt van a vérkép útmutatója, hogy lehet megnézni), és ha immunmodulált immunmediált hemolitikus anémiája van a cicának, akkor tilos neki interferont adni, mivel szövetszaporulatot, daganatot okozhat. Nálunk legalábbis Misinek egyértelműen IHA -ja volt és a szteroidra szépen javult és szinten lehetett tartani 8-ról 22 -re emelkedett a hematokritje, viszont amikor abbahagyták nála a szteroidot és interferont fecskendeztek a szájába kétszet is, kialakult nála egy szövetszaporulat a gégéjében és majdnem megfulladt.

Jánoskának is egyértelműen IHA-ja volt/van, mert ez sosem múlik el, Coombs tesztje is volt, ami pozitív lett, és volt neki egy gingvitise, amire befecskendeztek interferont a szájába, valamint kapott egy 5 napos interferon kúrát is, utána veselymphomás lett, ami szerencsére gyógyítható viszonylag jól kezelhető, amennyiben még nem képzett áttétet. És van még egy, amikor daganatnövekedést okozott az interferon. Zolika nevű cicának csontdaganat volt az orrában és amikor egy 2x 5 napos interferon kúra után volt, 3x-orosára nőtt a daganata. Ezek persze orvosilag nem bizonyítható tények, de ez a tapasztalat.

Stomatitis – Állatorvosi interferon kézikönyv 109. oldal

Egyik gyógyszer sem vicc, és ha nem megfelelően alkalmazzuk őket, halált okozhat. Az interferon annyira drága szer, hogy kevesen alkalmazzák, így nagyon kevesen tudnak róla BÁRMIT IS. A hivatalos leírásában az van, hogy nem vizsgálták a FIV/FeLV végső stádiumában, sem a daganatos formájában és hogy vese és májbetegség esetén a paramétereket újra ellenőrizni kell. Ezt tudjuk mit jelent.

Gondoljuk csak el, hogy mennyire durva szer az, ami képes a csontvelőt beindítani, amikor nem termel vért és elmúlaszt egy hatalmas fekélyt a nyelvről. De ha a fentebb belinkelt “SZTEROID VAGY INTERFERON” című cikkünk alapján nem IHA-s a macska, akkor zseniális az interferon, nagyon sokat segít, Harcosnak egy 200 forintos fekélyt elmulasztott pikk-pakk a szájából és Zsályának is eltüntette a calicivírus okozta nagyon durva elváltozásokat, mintha sosem lettek volna.

Állatorvosi interferon kezelési könyv – A 121. oldalon van a stomatitis és gingivitis témakörben

Ha a vérkenet elemzés alapján nem lehet interferont adni, a szteroid is le tudja vinni a gyulladást, de sajnos tönkreteszi a vesét és a májat, ezért a kezdeti magas adag után minél kisebb adagban kell adni szintfenntartásként, ezt az orvos tudja. Csak indokolt esetben szabad adni FIV- vagy FeLV-pozitív állatnak, egyéb esetben kontraindikált.

GINGVITISGLOSSITIS: ez az, amikor egy hatalmas vöröses fekély van a cica szája közepén, általában eléggé ijesztő is a dolog. Erre az interferon a legjobb, nem nagyon mulasztja el tapasztalat szerint más, ha leukos vagy fives a cica, így ha IHA-s, akkor fele adagban kétnaponta 3x kell neki az interferont adni, de ha májbetegséggel is összefüggésben van a fekély, akkor a Veraflox-ot szokták erre javasolni, mert az mindent visz, valamint még a Synolux is jó szokott lenni. Nem szabad viszont belefecskendezni, ha IHA-s a cica a szájhajlatba az interferont, mert az helyszíni szövetszaporulatot is okozhat az immunrendszer hiányosságai miatt.

Harcos cica szájfekélye teljes mértékben elmúlt az interferontól, képek és adagolási útmutató itt található.

Gingvitisglossitis – Állatorvosi interferon kézikönyv 109. oldal

15. MÁJBETEG

Sajnos nagyon gyakran betegszik meg a máj pozitív tesztes cicák esetében, ha sárga a cica, mindenképpen meg kell nézni a bilirubin szintjét és ha az magas, akkor kényszeretetni kell lehetőleg renal táppal, mert 3 nap nem evés esetében kialakulhat a zsírmáj szindróma és a toxinok miatt bele is halhat a cica. Itt is állatorvos javasolja az antibiotikumot, de az Enroxilt és a Veraflox-ot szokták javasolni. LD lejjebb az ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS.

16. VESEBETEG

Ez általában úgy szokott lenni, hogy vesebeteg és FIVES, ez egy nagyon gyakori együtt járó kórkép, mert a FIV gyakran megtámadja a vesét, ha vesebeteg és FeLV-es az általában veselymphoma és az gyógyíthatójól kezelhető, amennyiben még nincs áttét, javasoljuk erre az A.H.O.K.-ot, nekünk több lymphomás cicánkat is rendbe tették ott.

Sajnos a FIV vírus valamiért nagyon szereti a vesét és ha csak kicsit is vesebeteg a cica, rohamosan romlik az állapota, ha FIVES, ezért ha FIV-es, már 120-as kreatiinnél észnél kell lennünk és csak vesvédős tápokat kaphat, valamint a következő vizsgálatok mindenképpen javasolt elvégezni:

  • VIZELETVIZSGÁLAT (üledék, TP/KREA, bakteriológia) – ezeket kell kérni, és állatorvos mondja meg az eredmények függvényében – hogyan tovább
  • VÉRNYOMÁSMÉRÉS, nagyon gyakran jár a vesebetegséggel magas vérnyomás és ilyenkor vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel még ÉVEKIG
  • szinten lehet tartani a cicát, kontroll vizsgálat szükséges félévente
  • SZÍVULTRAHANG – gyakran jár szívbetegség a vesebetegséggel együtt, ezért ennek függvényében további gyógyszerek szükségesek, amelyet orvos mondd meg, hogy mi

Az egyik legátfogóbb tanulmány a MACSKÁK IDÜLT VESEELÉGTELENSÉGÉRŐL

ANGOLUL minden amit erről tudni szeretnél: ITT

Mivel súlyos veseelégtelenség esetén lehetne fekélyek, felmaródások a szájüregben, bélrendszerben és gyomorban, mindenképpen kell adni gyomorvédőt naponta 2x, (quamatel v pantoprazol 1mg/kg) és fél deci kaukázusi kefírt részletekben megitatva. Foszformegkötőt is (Ipakitine) és fehérjevizelés esetén a Semintra nevű gyógyszert. Az Amino B Plex nagyon jó étvágyjavító és van benne vas és foszfor is, amely nélkül nem épülnek be a B vitaminok. Valamint kétnaponta 1/4 Mirzaten 10mg-os tablettát szoktak még javasolni. Ha nem eszik a cica, kényszeretetni kell, de vesebetegség esetén nagyon fontos a kellő mennyiségű infúzió, azaz 50ml / kg, lehetőleg intravénásan és 20 ml / órával, ha nem szívbeteg a cica, ha az, akkor lassabban, hogy nehogy tüdőödémája legyen. Ha eszik a cica, elég a sima Ringer Laktát vagy Salsol, ha nem eszik, MINDENKÉPPEN dupholite-s infúziót kell kérnünk az orvostól, de azt nem lehet bőr alá, csak intravénásan. Ez a drága infúzió ilyenkor. Bőr alá is lehet adni az infúziót, de ott is fontos a kellő mennyiség, különben fölösleges az egész és nem mossa át a vesét, 50ml/kg, de BŐR ALÁ CSAK SALSOL (NA/CLaCl) LEHET!!!!!

17. DAGANATOS BETEGSÉGEK

Sajnos nagyon gyakori FIV/FeLV esetében az immunrendszer nem megfelelő működése miatt a daganatos megbetegedések, ebből egyedül a lymphoma bizonyos fajtái gyógyíthatóak, a többi szinten tartható, javaslom erre az A.H.O.K.-ot, mert ők zseniálisan meg tudják ezt oldani.

18. BŐRBETEGSÉGEK

A bőr az immunrendszer elsődleges külső része és ezért gyakoriak a különféle gombás vagy bakteriális megbetegedések pozitív tesztes cicák esetében. Bőrgyógyászati szakvizsgálat javasolt, de nagyon sok vény nélkül kapható sampon, krém áll rendelkezésre, mint Phyoderm, Coritizne, Chlorexiderm, ezt orvos mondja meg, hogy melyiket érdemes, de biztonság kedvéért meg tudjuk a cicát fürdetni a Nizoral samponnal, azzal kárt nem okozunk. Ha a bőrén nem gyógyuló sebek vannak, akkor lézerterápia javasolt a megfelelő oki terápia mellett.

19. PARVO

Ezt már említettük fentebb, intravénás infizió, Canglob szérum, Viroplazin, oevos által felírt antibiotikum adása javasolt.

Canglob P injekciót kell adni, ami egy ellenszérum, az adagolása az útmutató szerint és eredetileg kutyának van, de az a tapasztalat, hogy azoknál a macskamentőknél, akik adták, ott meggyógyultak a cicák, ahol nem adták, mind meghalt. 10.000 az 1-hez, hogy a kutya immunglobin a macskában ellenreakciót okoz, ez elenyésző szám ahhoz képest, ahány macska meghal parvoban és az egyik orvost idézve, aki ajánlotta, és amikor kérdeztem, hogy mások miért nem javasolják: “Jobb csinálni valamit, mint nem csinálni semmit.”

Mivel macskára még nincsen ellenszérum kifejlesztve, más lehetőség nem nagyon van. Nálunk 40 macskából az az egy halt meg parvoban, aki nem kapta (mert akkor még nem diagnosztizáltuk a betegséget), de én mindnek beadattam és SENKIBEN NEM OKOZOTT ELLENREAKCIÓT. 10 -nek nagyon komoly parvos tünetei voltak és 5 pcr teszt pozitív lett negatív gyorsteszt után. Tehát én elmondhatom, jobban féltem a parvo pusztító erejétől, mint a kutya immunglobintól, és nem okozott ellenreakciót, viszont valószínűleg 5 macskám biztosan meghalt volna parvoban, ha nem adom.

20. FIP

Sajnos elősfordul, hogy FIP-es lesz a pozitív tesztes cica, ebben az esetben be kell lépni a FIP MAGYARORSZÁG csoportba, le kell írni az esetünket és ott elmondják, hogy mit kell tenni, hogyan kell adagolni a gyógyszert és honnan lehet beszerezni.

Nekünk mindenki, aki FIP-es lett, leukos, és nem szabad megijedni, lehetséges már gyógyítani a FIP-et, több cicánk teljesen kigyógyult belőle, azóta sincs nekik semmilyen betegségük s FeLV-en kívül.

Minczi (FeLV+) cicánk a FIP kezelés előtt és után (2023)

21. PARAZITÁK

Nem tudnak sajnos ezek a cicák védekezni egyszerre a paraziták és vírus ellen, ezért ha bármi baja van egy pozitív tesztes cicának, érdemes azonnal féreghajtani is újra, mert nekünk már volt olyan, hogy GIARDIA esetén ezt érdemes elolvasni.

Fontos a GIARDIA-ról, ha egy állományban felüti a fejét, nagyon nehéz kiírtani és nem 5 napig kell adni, hanem 10 napig, utána 10 nap szünet és ÚJRA 10 NAPIG. Mi 3x próbáltuk 5 napig és nem írtotta ki tőlünk a giardiát.

Giardia egysejtű parazita – Forrás: Cat-World

22. S.O.S. ELSŐSEGLÉYNYÚJTÁS FIV-es, FeLv-es cicáknak, amikor éjjel van és nincs állatorvos:

HA NEM ESZIK A CICA

Ha már 1-2 napja nem eszik, nagy baj van, ha csak 1 napja, adhatunk neki Amino B Plex étvágyjavítót, vagy Mirzaten tablettát, de mindenképpen ki kell deríteni, hogy miért nem eszik, nagy vérkép kell.

HA KI VAN SZÁRADVA EGY CICA

Azonnal infúzió kell neki. A legjobb az infravénás, ha erre nincs lehetőségünk, akkor bőr alá is adathatunk neki infuziót, testsúlytól függ, egy átlag 4 kilós cicának 100-150 ml Salzol infúzió egy nap. Ez nagyon fontos, mett ha nem tudjuk stabilizálni a cica folyadékháztatását, összeomlik a keringése.

Az intravénás infuzónál még azt a hibát szokták elkövetni, hogy túl gyorsan folyattatják le az infuziót, aminek következtében tüdőödémás is lehet a cica, vagy szívbetegség esetén is veszélyes, ezért 20-25ml/óra a maximumnál mi nem javaslunk többet, de ha vérszegény, akkor 10ml/óra, mert nagyon higítja a vérét.

HA LÁZAS A CICA

Jobb, ha nem adunk neki otthon lázcsillapítót, mert ha vesebeteg, a Meloxidyl megöli, orvos és inkább hűtsük manuálisan, törölközőbe csavarva.

Interferon vagy szteroid? A FIV/FeLV pozitív cicák vérszegénységének kezelése

FELVES/FIVES CICÁKAT nem lehet meggyógyítani sajnos, mert immunhiányos betegség, de bizonyos kezelésekkel szinten lehet tartani az állapotukat. Nagyon sok megkeresést kapunk, hogy kinek milyen kezelés használt, mindenkinek azt javasoljuk, konzultáljon az állatorvosával, ÉS MI ezeket az általános jellemzőket tapasztaltuk. MIKOR – MELYIK? Nagyon sokan hívtok, hogy az Omega Virbagen Interferonnal való kezelés nem sikerült és nem emelkedik a cica hematokritje, …

Pozitív tesztes cicák gyógyítása Interferonnal

Az Omega Virbagen Interferon, ami helyreállítja egy időre az immunrendszerüket, de csak állatorvosi felügyelettel alkalmazható, mi ajánljuk a kedvenc rendelőnket, ahol már félhalottakba is életet leheltek, elképesztő felkészültséggel, szakmai tudással, tapasztalattal és szeretettel kezelik a pozitív cicákat is, ez a Klapka Állategészségügyi Központ. Tehát nem az van, hogy ránéz az orvos, megtudja, hogy poztiv, keresztet vet és onnantól semmi, bármilyen …

A FIV-es (AIDS) és FeLV-es (leukózis) macskák együtt tartása negatív cicákkal

A legújabb amerikai kutatások kimutatták, hogy pozitív macskák esetében mindegyik betegség kordában tartható és lehet ezekkel a cicákkal is együtt tartani negatív cicákat BIZONYOS FELTÉTELEK mellett. A bizonyos feltételek nagyon fontosak, ez a cikk nem az agyba-főbe való összeengedésről szól, hanem szabályokról, amelyeket be kell tartani és akkor bizonyítottan nem kapják el egymástól a betegséget. SZAKIRODALOM: Can FIV+ Cats Live …

Giardia kezelési protokoll sok macska esetén

Ezt a posztot macskamentőknek vagy sokmacskás háztartásnak írtuk, azért, hogy ne menjen senki tönkre anyagilag, ha sok cicája van és KITÖR A GIARDIA. Van egy FENBENDANIN nevű por, amely kilós kiszerelésben kapható, állatorvos tudja csak berendelni. Hatóanyaga a fenbendazol, ugyanaz, mint a Ferdocat tabletta hatóanyaga. Ez a por 1kg-os kiszerelésben rendelhető, mi 5900ért tudjuk beszerezni, Alphavet-ben: ADAGJA: 50mg/kg/nap 10-12 napon …