Misi

Misi

Neme: kandúr
Státusz: FIV+
Született: kb. 2012. május 5.
Érkezett: 2021. június 9.
Meghalt: 2022. július 15.

Betegségek/beavatkozások: szájfekély, vérszegénység, fogeltávolítás, szövetszaporulat a gégénél

Misit a pünkösdfürdői kolóniából mentettük, szegény nagyon rossz állapotban volt, kifeküdt egy forgalmas helyen az útra, ahol bárki vagy bármi bánthatta volna. Az etetői kértek segítséget, ők mondták, hogy a cica már hetek óta nincs jól. Emberhez szokott cica volt, simán engedte magát megfogni, tehát valaha gazdis lehetett, csak kidobták.

Bekerülésekor nagyon rosszul, hörögve vette a levegőt, folyt a nyála, alig bírt lábra állni, szédelgett és nagyon össze volt esve. Kiderült, hogy FIV-es, vérszegény, a hematokritje pedig 8-as, ami macskáknál 35 felett normális, 12 alatt már pedig már meg szoktak halni. Misi azonban élni akart!

2021. június 9.

Misi lesz a neve az új cicának. Szerintem vérátömleszteni kell, reméljük, sikerül is neki, nem úgy, mint drága, édes Cilike esetében.

2021. június 10.

Misi 3 alutasakosat is megevett éjszaka. Holnap lesz a vérátömlesztése. Mert mi a kóbor macskákért is harcolunk!

2021. június 11.

Sajnos Misi ht-ja két nap alatt 12-ről lement 9-re, szóval lehet, hogy nem lesz sikeres a vérátömlesztés, és el kell altatni jövő héten, ha nem javul az érték. Pedig ő annyira élni akar! Most van bent vérátömlesztésen, Krisztikétől kapott vért. Közben próbálok más alternatív gyógymódokat is nézni. Pedig tök jól volt, dorombol, 6 alutasakosat is megevett, szóval nem értem.

2021. június 13.

Misi jól van! Sok drukkot kér, hogy ilyen maradjon a hematokritje, és ne menjen lefelé a vörösvértestszáma. Azt mondták a Klapkában, hogy valószínűleg a szájában lévő stomatitis és a torkában lévő gyulladás miatt estek szét a vörösvértestjei, tehát ha hamarabb kap segítséget, most több esélye lenne. Reméljük, még most sincs késő, és az antibiotikumok és vérátömlesztés, plusz az eerithophoetin és vitaminok hatására hatására helyreáll a ht-ja!

Mintha vörösebb lenne az ínye, én legalábbis úgy látom, és rengeteget eszik, amire szüksége is van, mert mint egy nádszál, olyan gyenge volt…

2021. június 15.

Misi sokkal jobban van! Mivel az interferon hiánycikk, most szteroid kúrán van, és egyértelműen a szájüregi gyulladás miatt estek szét a vörösvértestjei, mivel FIV-es. Rengeteget eszik, szorítsatok neki, hogy sikerüljön és helyreálljon benne a rendszer! MISI NAGYON ÉLNI AKAR, és azt hiszem, ez egy sikeres vérátömlesztés volt!

2021. június 27.

Misi szépen kikupálódott, állandóan eszik és rózsaszín az ínye. Csütörtökön kontroll!

2021. június 29.

Misi ma nagyon cukin feküdt, a farkincáját behúzta a lába alá. Már nem csak a Royal Canin Renal alutasakost eszi meg, hanem belefeküdt a kajás tálba. Egész nap csak eszi vagy alszik, a kifutóba nem is akar kimenni, rögtön az ajtóban van, ha kiteszem.

2021. július 15.

Remélem, Misi „meggyógyul”! Most Catosalt adok neki injekcióban, és csinálok neki brokkolis, spenótos, darált húsos cuccot, mert az Harcosnak is segített, amikor lent volt nagyon a hematokritje. Csak az a gáz, hogy továbbra is hiánycikk az interferon.

2021. július 16.

Misi cica májértéke nagyon magas, 810, pedig csak 50-ig normális. Ez a Prednisolontól van, és sajnos nem vált be, hogy csökkentsük az adagját negyed tablettával, mert lement 12-re a hematokritja 18-ról. Jelenleg másfél tablettát javasolnak, és reménykedünk, hogy ez jó lesz.

Holnap kap Royal Canin Hpatic tápot, májvédőt, és újra kell venni zacskós renal tápot is, mert a májbetegeknek csak az jó.

Misi élni akar, és borzalmas, hogy bármikor elmehet, mert hiánycikk az interferon. A kedve amúgy jó, sokat eszik, de néha kétségbeesetten néz.

2021. július 17.

Misi nem eszi meg a Hepatic tápot, valószínűleg azért, mert rosszak a fogai, az egyik meg van nyílva és egy kráter van benne. A zacskós renal alutasakosat viszont imádja, abból egy nap négyet is megeszik.

Megpróbálom bevizezni a Hepatic tápot, hátha úgy megeszi, különben vehetem neki a renalt, aminek darabja 480 Forint. Más lehetőség nincs, mert a fogai tragikusak szegénynek, és nem lehet bealtatni 20 hemokrit alatt, mert ott marad az asztalon, márpedig a fogait ki kell húzni. Legutóbb 12 volt neki a ht-je, de volt már 18 is, szóval remény az mindig van.

Különben jól van, nagyon szép cica, mindig kicsit úgy néz ki, mint aki bocsánatot kér, hogy létezik… Biztos, hogy gazdis lehetett, és nem engedték be a házba. MISI, NE ADD FEL!!!

2021. július 20.

Fantasztikus dolog történt, Misi májértéke visszament 360-ra, a hematokritje pedig 18, pedig a múlt héten 12 volt! Nagyon szeretem Misit, nem szeretném elveszíteni! Talán a Hepatic táptól is javult, mert már eszi Misi, és mert májvédő Hepapet gyógyszert is kap. Annyira boldog vagyok!

2021. július 21.

Misi jobban van!

2021. augusztus 8.

Misi ht-je 28, de fullra begyulladt a szája, rothadó hús szaga van, és nőtt egy daganat a szájába, amit a Wladár doktor hétfőn kiéget majd. A fogait is ki kellene húzni. A májértéke teljesen helyrejött, kezdetben a szteroid felvitte 1500-ra, de kapott májvédőt, és lassan csökkentettük a szteroid és cyklosporin adagját, így a májérték szépen visszament 140-re, 150 alatt normális. Misi egyébként jól van, eszik is, de nem kellene megvárni, hogy tönkremenjen az összes foga, és megint vérszegény legyen.

2021. szeptember 8.

A rendelő előt vagyunk, várjuk, hogy kiadják Harcost, Herczeget és Kiscicát! Misi az ölemben dorombol.

2021 október 19.

Misi holnap megy a Klapka rendelőbe kontrollra, a múlt héten kihúzták a fogát, ami sikeres volt, szépen gyógyul a szája. Mivel csúnya stomatitise is van a szája hajlatában, interferont is fecskendeznek a szájába.

2022. január 29.

Misi nyelve alatt van egy kinövés, ami daganatnak tűnik, úgyhogy fogászati időpontot kell kérni neki, hogy kihúzzák a fogaid, valamint eldönthessük, ki kell-e vágni a szövetszaporulatot. Az orvos elmagyarázta, hogy ez azon múlik, NYELES-E.

Záros határidőn belül át kell esnie a fogműtéten, mert vérzik is a foga, és egyre rosszabb állapotban van. Szerencsére a hematokritje még mindig 20, a szteroid beállításának köszönhetően.

2022. március 9.

Misi korábbi műtéti időpontját lemondták, de ma eltávolították egy fogát.

2022. március 29.

Tegnap voltunk a Klapkában, ahova most kéthetente járunk Misivel, mert a szájgyulladása miatt ilyen időközönként interferonos befecskendezést kell alkalmazni nála. Misi szája szépen javul, de a jobb oldalon eléggé duzzadt az ínye, ezért mihamarabb le kell adni a szövettanra a mintát.

2022. május 2.

Misi nagyon rosszul van, 41 fokos a láza, most visszük orvoshoz. Rosszul veszi a levegőt, valószínűleg ismét vérszegény lett, szinte biztos, hogy vérátömleszteni kell ma. Nem eszik, csak fekszik és néz maga elé.

Frissítés:

Misit megröntgenezték a Klapkában, félrenyelés miatti tüdőgyulladása van. A hematokritje rendben van, az 23, a vérét pedig leadtam a laborba, hamarosan jön az eredmény. Intravénásan kapja az antibiotikumot, szepszis közeli állapotban van.

Frissítés:

Megjött a vérkép eredménye, 0,2 Misi fehérvérsejtszáma, ami iszonyatosan alacsony, 0,5-nél már nem élnek a macskák. A másik baj a torkában lévő ínynövedék, ami olyan hatalmas, hogy ma megfulladt volna a cica, ha nem kap szteroidot és oxigénterápiát.

Mindenesetre most jobban van Misi, eszik és intravénásan kap mindent, és ez így is marad, ameddig a fehérvérsejtszáma nem emelkedik.

Most izgulni kell, hogy továbbra is jól reagáljon a szteroidra és lemenjen a gyulladás a torkában, és ne kelljen szegényt elaltatni.

2022. május 5.

Misit minden nap kell vinni a kórházba a tüdőgyulladás miatt, és onkológiai kivizsgálás is szükséges, mert nem tudják, mi van a torkában. Ehhez szövettani mintát kellene venni, de ez csak akkor lehetséges, ha jobb állapotba kerül a cica, és feljebb megy a fehérvérsejtszáma.

Azt mondák telefonon, hogy az első nap sikerült levinni a gyulladást, és Misi szépen lélegzett, a második nap stabil volt az állapota, a harmadik nap viszont ödémás lett a torka, és úgy lélegzett, mint az első nap. Vízhajtót kapott, amitől jobban lett, és most várjuk, hogy újra stabil legyen az állapota, és kideríthessük, mi az a szövetszaporulat, polip, daganat vagy lymphoma.

Tegnap hazahoztuk a kórházból, evett, a kocsiban mászkált, éjszaka volt egy rosszabb fázis, de reggelre jobban lett.

2022. május 7.

Misért izgul most az egész Állatorvosi Egyetem. A tüdőgyulladása már helyrejött, mert intravénásan kapta az Aktilt. Korábban nagyon rosszul lélegzett, de egy véletlen folytán sikerült bejutnunk az Állatorvostudományi Egyetemre, és hétvégére oxigénkamrába kerülhetett.

Sikerült őt meglátogatni tíz percre, mert többet nem lehetett kint az oxigénsátorból, és olyan csodálatos lélek ez a Misike! Annyira szépen, rendesen viselkedett, iszonyúan örült nekem, rögtön megismert és bújt, dorombolt és bucizta a fejecskéjét, szerintem örül, hogy nem fullad. Eszik amúgy, de azért a ketrecen kívül nem lélegzett szépen.

Jelenleg nincsenek már beszűrődések a tüdejében, és a 0,2-es fehérvérsejtszáma a Klapka terápiájának köszönhetően most 12, 6 felett számít normálisnak. A baj az, hogy nem tudjuk, mi van a gégéjénél, nincs diagnózisa, ezért az AHOK és Klapka is feltáró műtétet javasolt. Izgulunk, hogy gyógyítható dolgot találjanak benne!

Holnapután lesz a műtét, és sikerült elintéznünk, hogy az ország legjobb sebésze műtse, Dr. Németh Tibor professzor úr, és hogy Simon Csilla doktornő betege legyen Misi. Ők nagyon nagy nevek a szakmában, és boldogok vagyunk, hogy Misikét sürgősséggel elvállalták!

2022. május 10.

Misikét megműtötték, altatás alatt szövettani mintát vettek, amit leadtunk sürgősséggel a laborba, és az eredmény függvényében folytatódik a kezelése. Jó esetben lymphoma, ami kemoterápiával gyógyítható, rossz esetben valami durvább dolog, amit vagy lehet gyógyítani, vagy nem.

Valószínűleg azért nőtt meg a daganat, mert a fogászati kezelés miatt abba kellett hagyni a szteroidot, de jó eséllyel szteroiddal és célirányos kezeléssel szinten lehet még tartani jó sokáig ezt a drága cicát.

Misike egyébként szépen ébredt a műtét után, azóta is nyugodtan pihenget, nem is nagyon venni már észre rajta, hogy beteg. Mi minden esélyt meg akarunk adni neki az élethez, mert szerintünk egy FIV-ES CICA IS ÉR ENNYIT.

2022. május 11.

Misike szuperül van, viszonylag szépen lélegzik, de kicsit érezni egy enyhe hangot, ami a doktornő szerint soha nem fog elmúlni, főleg, ha ez a probléma már régen fennáll, de viszonylag szinten tartható az állapota. Holnap lesz meg a sürgősségi szövettan eredmény, addig tovább kapja a szteroidot és antibiotikumot.

Mindenesetre Misi most egy időzített bomba, bármikor rosszul lehet, félrenyelhet, mert emiatt a szövetszaporulat miatt a gége nem zár rendesen. A doktornő talált egy traumás bordatörést is a röntgenjén, amit még nem vettünk észre, megüthette egy ember, elkaphatta egy kutya vagy beszorulhatott valahova. Egyébként egy évvel ezelőtt, amikor megtaláltuk, akkor is így lélegzett, csak a vérátömlesztés és szteroid rendbehozta, de a vérképe alapján most is immunmodulált hemolitikus anémiája van.

Az egyetemen megígérték, hogyha rosszul lesz, újra betehetjük oxigénsátorba is kezelni fogják. Holnap Vajdovich doktor a szövettan eredménye alapján megmondja majd, mi legyen a további kezelés, egyébként Misike most itthon van, vadul tisztogatja magát és fúj a többi macskára.

2021. június 1.

2022. július 5.

Sajnos Misi cica nincs jól. Alig eszik, iszonyatosan nagy a fekély a szájában, most egész nap infúzión van itthon az egyik orvos utasítása szerint, a Klapka csütörtökön fogja fogadni. Nem teljesen értem az egészet, de az a lényeg, hogy a szteroidtól egy időre tönkrement a lépe, a mája és egy veséje, ezért csökkentették a szteroid adagját, emiatt viszont előjött a fekélye.

Így most nem tud enni, antibiotikumot és gyógyszereket kap, de elég gyenge. Eddig nem szenvedett, most is kap fájdalomcsillapítót, de ha fájdalmai lesznek, sajnos el kell altatni.

Szegény próbált enni a szárazból, de nem sikerült neki, a kényszeretetésre pedig borzasztó rosszul reagál. Egy jó hír van, hogy infóziózás közben elaludt, és lement a láza 40 fokról 36,6-ra. Szorítsatok neki, hogy minden rendben legyen!

2022. július 9.

Misi kicsit jobban van, de nagyon csúnya a szája, viszont evett végre magától. Levették a vérét, amit most azonnal le kell adnunk laborra.

Amikor kijött a Matrix eredménye, akkor a labor vezetője, Perge Edina megmondta, hogy ki kell húzni Misi összes fogát, akkor is, ha úgy tűnik, rendben vannak, mert a fogakon lévő baktériumok okozzák a szövetszaporulatot a gégéjében. Vágfalvy doktor azt mondta, vigyem el a cicát, megnézi, aztán pedig konzultál Perge Edinával, de ez sajnos nem történt meg, hanem megemelte a szteroid adagját, és a cyklospirinnat is hozzáadta, ami tönnkretette a cicát. Ha Misi olyan állapotba kerül, hogy ki lehet végre húzni a fogait, akkor rendbe fog jönni.

2022. július 12.

Misi nem volt jól hétvégén, nem is mertem egyedül hagyni. Félrement az infúzió a lábában, és lett egy nagy fekély ott neki, de a vérképe alapján az értékei jobbak lettek, nem esett a hematokritje, szóval egyelőre nem kell vérátömleszteni, a fehérvérsejtszáma is emelkedett. Összességében a szájfekélye miatt van elég rosszul, de az is javult.

Frissítés:

Misi lába, ahová félrement az infúzió, még mindig fáj. Nagyon jó lenne, ha végre végleg kijöhetne a kórházból.

2022. július 14.

Misit most vérátömlesztik! Be kellett vinnem Rozit és Kittit donornak, nem tudom, melyiket választják.

Frissítés:

Misinek sajnos nem sikerült rendesen a transzfúziója, az elején rosszul reagált, és jelenleg rohamosan csökken a testhője. Hazaviszem éjszakára és infrával melegítem, hátha jobb lesz, és holnap visszahozom a kórházba. Úgy érzem, ha nem viszem haza, meghal. Úgy sajnálom, hogy korábban nem voltam erőszakosabb, és bent hagytam az egyetemen, mert abban a pár napban romlott az állapota, szerintem a magánytól. Akkor kezdett a szája is tönkremenni. Lehet, hogy így is meghal, de ez az egyetlen esélye. Ha nem segít ez a vérátömlesztés, és nem lehet feljebb vinni a testhőjét, akkor megfontolandó az euthanázia, hogy ne szenvedjen szegény. Szerintem mindent megtettünk érte, ez borzasztó!

2022. július 15.

Misi sajnos nagyon rosszul van, már teljesen elfekvő, úgyhogy holnap valószínűleg el kell altatni a Klapkában. Kényszeretettem, infúzióztattam, beadtam a gyógyszereit, de nem javul. Este még evett, de egyre rosszabb. El kell tőle búcsúzni, szerintem ebből már nem lehet kihozni.

Felhívtam a Budakalászi állatorvost, nem tudja-e ma elaltatni, de csak holnap. Most itt alszik egyébként órák óta mellettem, infúzión van, remélem, nem fáj neki semmi. Egész éjjel fent leszek, mert lehet, hogy ez az utolsó éjszakám Misivel.

Frissítés:

Este be tudtam vinni a budakalászi állatorvoshoz Misit. Porcelánfehér volt az ínye, elaltattattam. Fuss szabadon, kicsi bogár!!!

2012. július 18.

Borzalmas, hogy Misi cica meghalt. Valójában már az is csoda, hogy egyáltalán életben volt nálunk eddig, hiszen magatehetetlen, elfekvő állapotban került hozzánk.

Nagyon szeretett a kocsiban az ölemben ülni, és az ágyam végében talált magának egy sarkot, mindig ott aludt. Mindig olyan cukin nézett azokkal a nagy szemeivel, mintha egy másik bolygóról jött volna.

Az orvos azt mondta, valószínűleg kiléphetett a vér a beleibe, mert vérátömlesztés után véreset kakilt. Egyébként sem én, sem ők nem értik ezt a véres székletet, így mindenképp szeretnénk leadni vizsgálatra, hogy mi volt benne, nehogy veszélyes legyen a többi cicára nézve.

FACEBOOK ALBUMA A KÓRLAPJAIVAL ITT NÉZHETŐ MEG