Hogyan adhatok be FeLV/FIV pozitív cicát a Macskaházba?

CIKKEINK A TÉMÁBAN: 

MENTSÜK MEG A FIV-es, FeLV-es CICÁKAT IS! 

Ha bármilyen kérdésed van, hívj nyugodtan a 0620-562-7449-es számon. 

2021 májusában megnyitottuk a “Czapáry Macskaház Rehabilitációs Központ”-unkat FeLV-es, FIV-es cicák részére, mert sajnos nagyon nehéz őket örökbe adni és sokszor nagyon magas a halálozási arányuk. Húsz éves tapasztalat, rengeteg sikeres eset és több magas szakmai tudással rendelkező, több hihetetlenül profi és szeretetteljes állatorvosi rendelő áll mögöttünk, akik egyedülálló módon az országban, tudnak pozitív cicákat is gyógyítani. (Pl.:  Klapka és a Városközponti Állatorvosi Rendelő)

MI TÖRTÉNIK A BEADOTT CICÁKKAL?

Ha a cica beteg, azonnal a betegségét kezeltetjük, de tünetmentesen is azonnal orvosi vizsgálaton esnek át, csináltatunk nekik két nagy vérképet két-három hét eltéréssel és a kettőt összehasonlítva tudunk valamit mondani, ha szükséges vérátömlesztetjük, de két vérképből lehet biztonsággal megmondani, hogy merrefele halad a cica állapota. Utána az állatorvosok mondják meg majd, hogyan tovább, nagyon sok idő volt, mire megtaláltuk a megfelelő orvosokat. A vérkép olyan, mint egy térkép, semmire nem megyünk nélküle. 

Akinek szüksége van interferon kezelésre, megkapja, akinek csak simán szteroidra, és van akinek egyikre sem, van akinek elég a Vetri Dmg és az Amino B Plex, de minden FeLV plusszos cicánknak biztosítjuk félévente a szintfenntartó vérképelemzést, a FIV-es cicáknak évente. 

GAZDIT IS KERES NEKIK A SZERVEZET?

Ha cicák olyan állapotban vannak, gazdit is kereshetünk nekik, ha engedi az, aki beadta, ha nem, akkor életük végéig nálunk lakhatnak. Minden egyes gazdijelöltet arra kérünk meg, hogy minden alkalommal, ha akár kisebb baja is van a cicának a mi állatorvosi rendelőnk egyikébe vigye. 

HOGYAN LEHET BEADNI CICÁKAT?

(FRISSÍTÉS: AZ ALAPÍTVÁNY IS TUDJA VÁLLALNI, HOGY KIÍR RÁ GYŰJTÉST, DE A TELJES ÖSSZEGNEK BE KELL ÉRKEZNIE A CICA FOGADÁSÁIG)

A cicákat eredetileg 4 doboz hűtött Omega Virbagen Interferon (egy doboz 39ezer forint jelenleg) és húszezer forint készpénz átadásával vettük át, ami 150ezer forintnyi értéknek felelt meg, és a kezdeti elsősegélyt jelentette. Közben kiderült, hogy nem mindig interferon kell, van amikor szteroid, van akinek azonnal vérátömlesztés, sőt volt akit azonnal kemozni kellett, (túlélte, visszament a daganat és azóta is jól van), de volt hogy pár nap alatt 400ezer feletti forintba került a cica, ez előre nem megjósolható, és nem tudja eldönteni, aki beadja, hogy milyen állapotban van sajnos. Ezért ezen felül azt kértük később, hogy havonta 10ezer forint hozzájárulással segítsék a cicát 15 alkalommal. Ez viszont azért nem volt jó, mert a rendelő és a laborok, akiknek tartozunk, nem örültek, hogy ekkora tartozásunk van és még új cicákat veszünk be, ezért a 400ezer forint felét azóta mindig azonnal a tartozásba visszük be. Sajnos körülbelül másfél milliós tartozásunk van a rendelőknek, ezért jelenleg csak 400ezer forintért tudunk bevenni cicákat, amelyet a helyszínen a cica átadásával egyidőben kérünk fizetni. Ebből azonnal csináltatunk egy vérképet, elvisszük a saját állatorvosunkhoz, ha szükséges vérátömlesztés van más vizsgálatot is elvégeztetünk a cicán és élete végéig egy biztonságos, szép környezetben élhet, boldogságban más cicákkal. Ha újra állatorvosi segítségre van szüksége az évek alatt, azonnal orvoshoz visszük, amelyet azért is tudunk megtenni, mert a maradék pénzt a tartozásunkba fizetjük be. Ezt lehet utalni is adomány formájában is, vagy ha készpénz, akkor bevételi pénztárbizonylatot ad róla az alapítvány.

Így tudjuk biztonságosan átvenni őket. Nagyon könnyű rá gyűjtést kiírni, eddig ketten szerveztek rá gyűjtést és mindig összedobták rá jóindulatú emberek a költségeket. Magánember is írhat ki gyűjtést, ezesetben ez ajándékozásnak számít: https://www.eutax.hu/ajandekozasi-illetek…/amp/, pár bekezdéssel lentebb a „HOGYAN LEHET ENNYI PÉNZT ÖSSZEGYŰJTENI?” című fejezetben részletezem, hogyan tudok ebben segíteni.

Ha bármilyen kérdésed van ezzel kapcsolatban, hívj nyugodtan a 0620-562-7449-es telefonszámon.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜK A CICÁKNAK INTERFERONRA VAGY SZTEROIDRA?

Erről itt olvashatsz bővebben: Interferon vagy szteroid? FIV/FeLV pozitív macskák vérszegénységének kezelése https://wwwyma…/posts/3785053688268076

MIÉRT NEM VESZIK BE INGYEN A CICÁKAT?

Ha jelenleg tünetmentes is a leukós cica, nekünk az a tapasztalatunk, hogy hirtelen bármikor rossz állapotba kerülhetnek és ilyenkor csak az interferon, vagy a szteroid vérátömlesztéssel egybekötve segíthet rajtuk.

NAGYON MAGASAK AZ ÁLLATORVOSI KÖLTSÉGEK, KONTROLL VIZSGÁLATOK.

A mi rendelőnkben kedvezménnyel, hihetetlenül magas színvonalon is egy kontroll vizsgálat 8ezer forint. Ha kórházban kell hagyni a cicát, akkor napi 12ezer. A benzinköltségről nem is beszélve. Egy olyan kivizsgálás, amelyben benne van ultrhang, röntgen, 45-50ezer forint külön, arról nem is beszélve, hogy a leukos vagy FIV-es cicák mindig visszaesnek egy rosszabb állapotba és folyamatosan szinten kell őket tartani, amihez orvos kell.

Mindenki tisztában van az árakkal, van több olyan FeLV-es cicánk, akire másfél milliót fizettünk ki az évek alatt, mert ha már nálunk vannak, mindent megteszünk értük. Ezek kedvezményes árak. Nem tudjuk máshova vinni, ahol olcsóbb, mert ott nem értenek ezekhez a cicákhoz, és vagy szimplán elaltatják, vagy félrekezelik őket. Két rendelő van, ahol kórházban merjük hagyni a cicákat. Mi felelősen ezért inkább ezt kifizetjük, de nyugodtan alszunk, ha kórházban kell hagynunk a cicáinkat. Sajnos nekünk is több leukos, vagy fives cicánk meghalt régen és nagyon sok negatív tapasztalatot szereztünk régen más rendelőkkel. Pontosan azért merjük megnyitni a Rehabilitációs Központunkat, mert jó a viszonyunk az adott rendelőkkel és mert bízunk a szakmai tudásukban, hogy akit el kell engedni elengedjük, de a többiekért harcolunk körmünk szakadtáig.

VISZONT SAJNOS A TAVALYI ÉVBEN TÚL SOK POZITÍV TESZTES CICÁT FOGADTUNK BE, ÍGY ÍRDATLAN MENNYISÉGŰ tartozást sikerült felhalmoznunk: https://www.facebook.com/czaparyma…/posts/5464894500283978. Még mindig 1,2 millió az összetartozásunk.  

IDŐ: 

Tudjátok, hogy a FIV-es, FeLV-es cicáknak a stresszfaktor nagyon ront a betegségén? Mi nem tartjuk ketrecben őket, hanem az első egy hónapban velem van a bekerülő cica az emeleten 35nm-en. Miután megkapta az oltásait és felmértük az állapotát, utána engedem csak össze a többiekkel, ha nem verekszik, akik mind leuko ellen is oltott cicák. Ha verekszik, azt is meg tudjuk oldani fokozatos összeengedéssel és állandó felügyelettel. Sikerült már egészen „elvetemült” macskákat is lebeszélnem arról, hogy megverje a társait. 

Utána később szabadon futkoshat a kifutóban, nemsokára az egész kert egy kifutó lesz, már csak pár nap megcsinálni, és a házban is oda megy, ahova akar. Így nem kell egy ketrecben sínylődnie, ami amúgy is nagyon ront az állapotán, hanem szabadságban, boldogságban élhet több másik cica,  macskajáték, macskabútor társaságában majd egy 640nm-es kertben, és akkor jön be a lakásba a macskaajtón, amikor csak akar. Jelenleg csak a kifutó áll rendelkezésünkre, a 640 nm macskabiztossá tétele folyamatban. 

KÖZÖSSÉGI SEGÍTSÉGRE SZÁMÍTUNK

Azt vettük észre, hogy mindenki nagyon szívesen segítene egy ilyen cicán, de nem tudja befogadni és kezeltetni sem, mert vagy az állatorvosa már ott keresztet vet, hogy meghallotta, hogy leukos vagy fives, és meg sem vizsgálja a cicát, vagy nincs is hova vinni, vagy nem tudja karanténozni. 

Mi karanténozzuk egy külön szinten a cicát, de azért mert a leukosra különösen veszélyesek a más cicák vírusai, és ezért le kell telnie az oltásai idejének. 

És csak azt, hogy nem kitaláltuk és nem elképzeltük, Harcos cicánkra fél év alatt egy millió forintot fizettünk ki, itt van az összes számlája és elszámolása, kórlapja akkoriból: https://www.facebook.com/czaparyma…/posts/4323498117756961

MEG LEHET-E LÁTOGATNI A CICÁKAT? 

Meg lehet, de az úgy hívják cicapanzió és annak havi 150ezer az ára, plusz a cica kezelési költségei. Mivel ez egy magánlakterület, a saját lakásom, és kertem, ahol a párommal a cicákkal élek, egy ágyban alszanak velünk, ezért csak a barátaink jöhetnek ide, tehát ha baráti viszonyba kerülünk meg lehet cicapanziózás nélkül is, ha nem kerülünk abba, nem lehet. A párom kifejezetten nem szereti, ha átjáróház vagyunk, a támogatóknak szoktunk havonta macskasimogatós kerti partikat szervezni, de ők is látogatói szerződés és lakcímkártya bemutatásával jöhetnek ide adataik megadása után, mivel védenem kell a többi cicát is. (Hogy ne dobjanak be kiscicát, ne zaklassanak minket.) Különben pedig videók és képek formájában folyamatosan tájékoztatom azt, aki beadta a cicát. Előtte is tudok küldeni az ingatlanról, a cicáinkról, fent van a Facebookon rengeteg videó, és kép, DE KÖZBEN IS, az első időben naponta, majd hetente, havonta tájékoztatom azt, aki beadta a cicát, ha valami baj történik, vagy változás áll be a cica állapotában, akkor AZONNAL. (Folyamatos telefonos kapcsolatban vagyok azokkal, akik cicákat adtak be, szinte mindenki a Facebook-os zárt támogatói csoportunk része.)

HOGYAN LEHET ENNYI PÉNZT ÖSSZEGYŰJTENI?

Jó hír, hogy az emberek adományoznak ezekre a cicákra szerencsére, mivel senki nem tudja fogadni és bűntudatuk van emiatt. Magánember is írhat ki gyűjtést, ezesetben ez ajándékozásnak számít: https://www.eutax.hu/ajandekozasi-illetek…/amp/

 Mi arra kérjük azokat, akik beadnának ide cicát, hogy NE az alapítvány számlaszámát adják meg, hanem a sajátjukat, mivel nyilván, hogy a közelvetlen környezetük fogja összedobni, és nagyon rosszul jön ki, ha egy alapítvány számlaszámát adják meg. 

Mi tudunk segíteni a gyűjtés szövegének a megfogalmazásában. Eddig mindenkinek összedobták a pénzt az emberek, legyen szó civilről, vagy szervezetről. 

Sajnálom, hogy ez ilyen, de én nem veszélyeztethetem a már nálam lévő cicákat és nagyon rossz helyzetbe kerültem az adósság miatt, csak tavaly 5,5 milliót fizettünk ki a Klapka Rendelőnek, 1 millióért vettünk OMEGA VIRBAGEN INTERFERONT, és 1,2 millióért a GS nevű szert FIP-es cicáknak ás további 2 milliót költöttünk gyógyszerekre és benzinre, mivel a fél életünket állatorvosnál töltöttünk és pontosan tudom, hogy ez mivel jár, EZÉRT NEM TUDOK MOST FOGADNI CICÁT, de mivel sajnálom őket nagyon, HA FOGADOK, CSAK EZEKKEL A FELTÉTELEKKEL. 

SIKERTÖRTÉNETEINK:

JÁNOSKA:

Jánoska egy nagy kedves cica, akit mindennap külön kell nedves táppal etetni, különben depressziós lesz. Jánoska egy kolónia tagja volt, minden nap egyre szomorúbban nézett az etetőjére, aki amikor látta, hogy nagyon rosszul van, befogatta csapdával és segítséget kért. Bár Jánoska igazi egyéniség, gazdit nem találtak neki, így kértek tőlünk segítséget.

Bár az eredeti rendelőben is volt már már vérképe, és kórházban is volt, de nem tudtak rajta segíteni, egyre rosszabb állapotba került. Érkezésekor zuhanni kezdett a hematokritje, ami leunós cicáknál a vérszegénység jele és az 5 napos interferon kúra sem segített neki; kiderült, hogy mycoplazmás és immunmodulált hemolitikus anémiája van, Doxypharmmal és szteroiddal viszont sikerült helyrehozni. Kicsit náthás is volt, így röntgenen is átesett, de 3 légpuskagolyón kívül más eltérést nem találtak. Majd kigyógyult a náthából, csináltattunk neki egy ultrahangot, mert tapintásra nagyok voltak a veséi és kiderült, hogy veselymhomás. Kemoterápián átesett, és a 6 centis veséje visszament 3 centire szerencsére. Meggyógyult és azóta sem esett vissza, minderről a csodáról itt vannak a kórlapok.

Sajnos mindig van egy állandó szájfekélye, évek óta, ami hol jobb, hol rosszabb, de állandóan kontrollálni és kezelni kell.

​Jánoska kezdetben elég vad volt, mostanra viszont egészen kinyílt, ágyban alszik és dorombolni is tud már. Imádja a kocsikázást is, nagyon kíváncsi fáncsi, felül az ülésre és nézeget ki az ablakon. Hatalmas egyéniség, egy gyönyörűség!

KI ADTA BE: Erika Bachmann (HÍVD FEL!: 0630-204-1955) civil állatmentő és Hajnalka Benedek: 300.000 HUF (150 + 150 részletekben)

ÁLLATORVOSI KÖLTSÉGEI azóta (élelem nélkül): 579.748 huf 

KÓRLAPJAI, SZÁMLÁI: https://www.facebook.com/media/set/…

KÉKES:

Ő egy nagyon játékos, viszonylag dagi cica, akinek le kellett vágni a füleit, mert laphámrákos gyanús volt, de szerencsére még időben elkaptuk. Szervezettől jött és nagyon őrültek neki, hogy átvettük, mert csak kint tudták volna tartani és az a biztos halál. 

KÉKES ORVOSI DOLGAI: Sok fogát ki kellett húzni és a fülét is le kellett vágni. Ő is kapott immunerősítő Omega Virbagen Interferont, így összeköltsége 307ezer volt, azóta rendben van. 

KI ADTA BE: Dudás Zoltánné, az „Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület” elnöke,(Írj neki a Facebook-on!): https://www.facebook.com/BajaiCicakIvartalanitasa

MILYEN ÖSSZEGGEL: 150.000 HUF 

ÁLLATORVOSI KÖLTSÉGEI azóta (élelem nélkül): 307.000 HUF 

SZÁMLÁI: https://www.facebook.com/…/a.521434689…/5214348678671896

OSZKÁR: 

Oszkár egy vörös bundás, bandzsa kis királyfi, akit minden érdekel, kíváncsi és nagyon szerethető cica. Benedek Hajni talált rá, ahogyan egy padon összeesve feküdt, kórházba vitték, és kezdeti kezelésének költségeit is állták, megtartani viszont nem tudták, mert nem tudtak mit kezdeni vele, és mert mint kiderült, FELV pluszos a cica. Sajnos annyira durva náthája volt, hogy párszor majdnem megfulladt és semmi nem segített neki. Így végül a mi rendelőnknek, a Klapka Állatorvosi Rendelő sikerült visszahozni már párszor a halál széléről azzal, hogy legalább 10 orrkimosást hajtottak végre rajta aratásban és 4x tenyésztetettük ki, hogy milyen baktériumok vannak az orrüregében. Visszatérően 3x az volt, amire csak egy különleges antibiotikum jó, a Quiflox, ezért mindig azt adjuk neki, amikor náthás lesz és tengervizet orrspayvel mossuk itthon, mert nagyon nem jó, ha túl sokszor altatnak be egy cicát.

KI ADTA BE: Benedek Hajnalka, (Írj neki a FB-n, és visszhívásosdi!) https://www.facebook.com/hajnalka.benedek.7

MILYEN ÖSSZEGGEL ADTA BE: 300.000 HUF (150 + 150 részletekben), Hajni azóta is a Támogatói Csoportunk tagja 

ÁLLATORVOSI KÖLTSÉGEI (élelem nélkül): 380.380 huf 

SZÁMLÁI: https://www.facebook.com/…/a.521434689…/5214348612005236

CIKKEINK A TÉMÁBAN: